Reflexologie

Reflexmassage is een natuurlijk geneeswijze

Voet- en handreflexmassage geeft op een natuurlijke manier verlichting en genezing van verschillende klachten. De massage gaat uit van het oude Oosterse idee dat in de voeten (en ook in de handen) het hele lichaam weerspiegeld is. Zones in de voet (hand)  zijn via het zenuwstelsel verbonden met zones en organen in het lichaam. Door zones op voet en onderbeen (hand en arm) te masseren wordt het zenuwstelsel gestimuleerd . Dat werkt door in de werking van organen, en ook in andere processen, lichamelijk, emotioneel en energetisch.

Klachten duiden op een verstoring van een gezonde balans. De massage ondersteunt het lichaam bij het (her) vinden van een gezond evenwicht. Het stimuleert het lichaam de natuurlijke functies goed uit te voeren en daarmee verstoringen te verminderen of te verhelpen. Dat heeft ook effect op je mentale welbevinden.

Effecten

Een reflexmassage  

  • geeft een weldadige ontspanning, die zowel lichamelijk als mentaal goed voelbaar is
  • verbetert de energiedoorstroming, bloedsomloop, lymfecirculatie en spiertonus
  • ontgift het lichaam en gaat verzuring tegen
  • maakt endorfinen vrij. Endorfinen geven verlichting van pijn en verbetering van stemming.
  • stimuleert de onderactieve en kalmeert de overactieve systemen
  • werkt preventief voor het behoud van gezondheid en vitaliteit
  • versterkt het gevoel van eenheid tussen lichaam en geest
  • brengt op een natuurlijke wijze verlichting en genezing van verschillende klachten
  • werkt ondersteunend bij chronische ziektes

Herkomst en verschillende invalshoeken

Westerse visie

De moderne reflexologie is de verdienste van enkele 20e eeuwse artsen en therapeuten. Het idee was niet nieuw. Uit verschillende tijden en culturen (bv China, India) zijn er overleveringen bekend over drukpunt- en massagebehandelingen aan de voeten om de gezondheid te verbeteren. De Amerikaanse arts William Fitzgerald was de eerste die het idee systematisch ging toepassen. Enthousiast geworden over de goede resultaten besloot hij erover te doceren. Eunice Ingham en Hanne Marquardt hebben zijn idee├źn verder uitgewerkt en via opleidingen in VS en Europa verspreid. Zij werkten vooral met verschillende duimtechnieken om de reflexzones te stimuleren.

Chinese visie

TCM (Eng: Traditional Chinese Medicin) gaat ervan uit dat er energiebanen (meridianen) door het lichaam lopen en specifieke organen, weefsels en zintuigen met elkaar verbinden. De energiebanen hebben ook een emotioneel aspect. Op de meridianen liggen punten die een specifieke werking hebben op lichaam en geest als ze worden geactiveerd via acupunctuur (prikken) of acupressuur ( drukken,masseren) . De Chinese massagetechniek is steviger dan de westerse. Er wordt ook met knokkels gemasseerd. 

Energetische visie en werking

Deze is gebaseerd op het inzicht dat alle materie (dus ook het menselijk lichaam) en ook alle gedachten en gevoelens energievelden zijn die elkaar beinvloeden. In elke reflexologische behandeling wordt hier gebruik van gemaakt. Het meest uitgesproken hierin zijn de energetische massages , waarbij lichte aanrakingen energetische processen in gang zetten, die uitwerking hebben op lichaam en geest .

Gecombineerd in VoetreflexPlus

In VoetreflexPlus massages worden Westerse en Chinese technieken en visies gecombineerd. Het is altijd een energetisch proces. De plus staat voor de toegevoegde waarde van de Chinese gezondheidskunde, waarmee VoetreflexPlus zich onderscheidt van de gangbare (westerse ) massagepraktijken.